SULIS

Regi: Nils Gaup
Manus: Christopher Grøndahl
Sjanger: Historisk action-drama
Produsent: Storyline NOR v/Tom Vidar Karlsen, Trond Eliassen, Janne Hjeltnes
Co-Produsenter: Götafilm v/Christer Nilsson, Handmade Films in Norwegian Woods v/Einar Loftesnes, Filmcamp AS v/Kjetil Jensberg og Svein Andersen
Distributør: SF Studio

Opptak: Vinter 2021/2022

OM FILMEN

Sulis er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm.

Sulis tar for seg faktiske hendelser ved det det som var Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkestes rett gjaldt hvis en skulle overleve. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift.

Sulis skal bli en episk og kraftfull film som tar publikum med til et skittent og farlig miljø omkranset med vakker og dramatisk natur. Den skal skildre faktiske historiske hendelser sett med et moderne blikk, der vi skal se at ungt pågangsmot blir satt på prøve i forsøket på å samle folket – noe som viser seg å være svært vanskelig. Folk er engstelige og redde for represalier. Men når kapitalistenes grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten og samles i felles front. Mot alle odds vinner de frem med sine krav, noe som aldri før hadde skjedd i Norge. Opprøret i Sulitjelma var starten på den nordiske velferds-modellen slik vi kjenner den, og dermed opphavet til det samfunnet vi lever i i dag.

HISTORISK BAKGRUNN

Langt oppe i den arktiske fjellheimen lå stedet som på folkemunne ble kalt «Lapplands Helvete». Kobbergruvene i Sulitjelma ble etablert i 1891 av den svenske industrimagnaten Nils Persson. På rekordtid vokste virksomheten til å bli Norges nest største industriarbeidsplass rundt år 1900.

I Sulis fantes arbeidere og funksjonærer fra mange nasjoner, og den vide fjelldalen var sentrum for en yrende aktivitet. Samtidig førte kravet om avkastning og effektivitet til en rovdrift på arbeiderne som savnet sidestykke. De ble behandlet som slaver, mens eierne levde i storslagen luksus.

Gruveselskapet eide hver tomme av dalen, og de rundt tre tusen innbyggerne befant seg der utelukkende på selskapets vilkår. Hvis en arbeider for eksempel ble syk eller døde, ble hele familien ganske enkelt kastet ut. Lønnen ble utbetalt i mynter produsert av kobberet arbeiderne selv drev ut av gruvene. De var gyldige kun ett sted: På selskapets egen butikk i Sulis.

På en iskald januardag i 1907 begynte arbeiderne å strømme ut på isen som lå på Langvannet midt i dalen. Det eneste stedet som ikke var gruveselskapets eiendom. De hadde fått nok av undertrykkelse og blodslit. Anført av omreisende agitatorer som Kata Dalström, Martin Tranmæl og Helene Ugland, stiftet arbeiderne sin egen fagforening i det som senere er blitt kalt «Opprøret på Langvannsisen». Handlingen i Sulis utspiller seg i den voldsomme tiden som ledet opp til det historiske opprøret.

REGISTRERING TIL PRØVE FOR ROLLE

Registrer deg i kategorien som du passer inn i – se under.

VIKTIG:
Du vil motta en link etter at du har registrert deg (sjekk spam) og denne linken bruker du til å laste opp et oppdatert bilde av deg selv. Dette er viktig for videre utvelgelse!

Last gjerne også opp en liten presentasjonsvideo. 

Presentasjonsfilmen kan du fint filme med mobilen. Presenter deg selv kort: Navn, alder, kort om erfaring, kort om dine interesser. Bruk en nøytral bakgrunn – litt ut fra veggen, utsnitt fra skulder og opp, rett forfra – så vi ser godt hvem du er. Ha lav terskel, vi setter stor pris på at du forsøker! For å hjelpe deg litt, vil du motta en PDF så snart du har registrert deg med litt instruks.

Lengde på presentasjonen: 1-2 min.

Vi søker særlig folk med dialekt også svensktalende, så nevn gjerne hvor du er fra og hvilke dialekter/språk du behersker evt. er villig til å lære deg. Det er ikke avgjørende – vi oppfordrer alle til å søke!

UNGE KVINNER

17-35 år

GUTT

6-16 år

UNGE MENN

16-35 år

ELDRE MENN

35-80 år

RYTTERE

Alle aldre, hovedsaklig menn

PROFESJONELL SKUESPILLER

Dere som har det som virke, har høyere utdanning (3-årig) innen skuespillerfag og/eller har hatt dette som hovedinntektskilde de tre siste årene.

Dere registrerer dere her:

KONTAKT

CASTINGANSVARLIG

Alicia M. Eidesund
+47 924 40 178
post@alicia.no merk «Casting-Sulis»

Nygårdsgaten 2A
Bergen

KONTAKT

CASTING ASSISTENT

Marthe Midtgard Moe
+47 412 34 782

post@alicia.no merk: «Casting – Sulis»

KONTAKT

ASSISTENT

Amina Reikvam
+47 955 20 005
amina@alicia.no