SULIS

Regi: Nils Gaup
Manus: Christopher Grøndahl
Sjanger: Historisk action-drama
Produsent: Storyline NOR v/Tom Vidar Karlsen, Trond Eliassen, Janne Hjeltnes
Co-Produsenter: Götafilm v/Christer Nilsson, Handmade Films in Norwegian Woods v/Einar Loftesnes, Filmcamp AS v/Kjetil Jensberg og Svein Andersen
Distributør: SF Studio

Opptak: Februar – April

OM FILMEN

Sulis er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm.

Sulis tar for seg faktiske hendelser ved det det som var Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkestes rett gjaldt hvis en skulle overleve. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift.

Sulis skal bli en episk og kraftfull film som tar publikum med til et skittent og farlig miljø omkranset med vakker og dramatisk natur. Den skal skildre faktiske historiske hendelser sett med et moderne blikk, der vi skal se at ungt pågangsmot blir satt på prøve i forsøket på å samle folket – noe som viser seg å være svært vanskelig. Folk er engstelige og redde for represalier. Men når kapitalistenes grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten og samles i felles front. Mot alle odds vinner de frem med sine krav, noe som aldri før hadde skjedd i Norge. Opprøret i Sulitjelma var starten på den nordiske velferds-modellen slik vi kjenner den, og dermed opphavet til det samfunnet vi lever i i dag.

HISTORISK BAKGRUNN

Langt oppe i den arktiske fjellheimen lå stedet som på folkemunne ble kalt «Lapplands Helvete». Kobbergruvene i Sulitjelma ble etablert i 1891 av den svenske industrimagnaten Nils Persson. På rekordtid vokste virksomheten til å bli Norges nest største industriarbeidsplass rundt år 1900.

I Sulis fantes arbeidere og funksjonærer fra mange nasjoner, og den vide fjelldalen var sentrum for en yrende aktivitet. Samtidig førte kravet om avkastning og effektivitet til en rovdrift på arbeiderne som savnet sidestykke. De ble behandlet som slaver, mens eierne levde i storslagen luksus.

Gruveselskapet eide hver tomme av dalen, og de rundt tre tusen innbyggerne befant seg der utelukkende på selskapets vilkår. Hvis en arbeider for eksempel ble syk eller døde, ble hele familien ganske enkelt kastet ut. Lønnen ble utbetalt i mynter produsert av kobberet arbeiderne selv drev ut av gruvene. De var gyldige kun ett sted: På selskapets egen butikk i Sulis.

På en iskald januardag i 1907 begynte arbeiderne å strømme ut på isen som lå på Langvannet midt i dalen. Det eneste stedet som ikke var gruveselskapets eiendom. De hadde fått nok av undertrykkelse og blodslit. Anført av omreisende agitatorer som Kata Dalström, Martin Tranmæl og Helene Ugland, stiftet arbeiderne sin egen fagforening i det som senere er blitt kalt «Opprøret på Langvannsisen». Handlingen i Sulis utspiller seg i den voldsomme tiden som ledet opp til det historiske opprøret.

LOKALE STATISTER / MINDRE ROLLER – PÅMELDING

Vi søker statister til opptak i både Målselv i Troms, Røros og Sulitjelma.

Du trenger ingen skuespillererfaring for å søke som statist, men må kunne tørre å by på deg selv ;) Her trenger vi folk i alle aldre. Vi oppfordrer særlig menn med arbeider-erfaring til å søke.

Mindre roller vi søker til er bla.: Mannlige arbeidere , Menn, kvinner, Barn og Ungdommer som lokalbefolkning . Vi søker også en gutt på 9 – 12 år som behersker svensk og en tynn mann til å spille død av sult og sykdom.

I Målselv søker vi også 3 Menn med samisk bakgrunn, og 2 gutter i alderen 12-20 år som kan stå på ski.

DENNE REGISTRERINGEN ER KUN FØR NYE LOKALE SØKERE, ER DU REGISTRERT FRA FØR ER DU FORTSATT MED I LOOPEN. Har du ikke nevnt i registreringen din tidligere at du har tilknytning til en av stedene kan du sende oss en mail på post@alicia.no

RØROS

MÅLSELV i TROMS

SULITJELMA og omegn

REGISTRERING TIL PRØVE FOR ROLLE

Vi søker fremdeles både skuespillere og amatører til roller i Sulis

KONTAKT

CASTINGANSVARLIG

Alicia M. Eidesund
+47 924 40 178
post@alicia.no merk «Casting-Sulis»

Nygårdsgaten 2A
Bergen

KONTAKT

CASTING ASSISTENT

Marthe Midtgard Moe
+47 412 34 782

post@alicia.no merk: «Casting – Sulis»

KONTAKT

ASSISTENT

Amina Reikvam
+47 955 20 005
amina@alicia.no